Ein Gedi

Ein Gedi Israel
1 van de bronnen in Ein Gedi

Natuur Ein Gedi

Dit prachtige natuurpark heeft een rijke flora en fauna, rotsen en watervallen. Het is een echte oase in de droge woestijn. Er lopen 2 riviertjes (wadi’s), de Nahal David en Nahal Aroegot, door de groene valleien die een sterk contrast leveren met het dorre woestijnlandschap in de omgeving. In het ravijn bevinden zich een aantal bronnen, waarvan de bron van David de bekendste is, en enkele watervallen met daarbij kleine meertjes die heerlijk verkoeling bieden tijdens een wandeling op een hete dag in de woestijn. De rivierbeddingen lopen uit in de Dode Zee, maar het water wordt afgetapt alvorens het de Dode Zee bereikt voor gebruik door de kibboets, het toerisme en de dadelbomenplanterij in de vallei. Alleen bij zeldzame regenbuien stromen de riviertjes tot aan de binnenzee

Ein Gedi ravijn
Ravijn in de Ein Gedi

Het Ein Gedi gebied is bekend om de geiten en de klipdassen die daar leven en hun natuurlijke vijand de panter. Liefhebbers van vogels kunnen er vele vogelsoorten bezichtigen. In het gebied leeft ook het laatste wilde luipaard van Israël, overigens wel voorzien van een zendertje om zijn nek zodat na te gaan is waar het dier zich ophoudt.

Historie Ein Gedi

Ein Gedi wordt al in Tenach (eerste 5 boeken van Mozes) en dus ook in het Oude Testament van de Bijbel vermeld. Het maakte deel uit van het grondgebied van Juda. In de tijd dat koning David vluchtte voor koning Saul, heeft hij zich schuilgehouden in de rotsen bij Ein Gedi (1 Samuël 24:1-7). Mogelijk hebben er in de eerste eeuw ook Essenen gewoond in en bij Ein gedi. De opgraving van enkele hutten en een ritueel bad bij een bron wijzen in die richting. Dit wordt ondersteund door beschrijvingen van Plinius de Oudere. Bezienswaardigheden in en nabij het natuurpark zijn een oud Romeins en een Israëlitisch fort, een Chalcolitische tempel, een watermolen bij de Ein Gedibron, de Dodiumgrot en een ravijn bij de bron van David. Ook is er een synagoge uit Byzantijnse tijd opgegraven met een bijzondere mozaïekvloer. Hoewel het origineel naar het Israëlmuseum gebracht is, is in situ een nauwgezette kopie te bezichtigen. In deze vloer bevinden zich kleurige afbeeldingen van Bijbelse dieren. Tevens zijn er teksten in het Hebreeuws en Aramees in opgenomen. De meeste oudheden vallen onder het nationaal park Ein Gedi.

Ein Gedi Kibbutz Hotel

Toerisme Ein Gedi

In de jaren negentig, na de eerste Intifada bezochten we Israël en deden natuurlijk ook Ein Gedi aan. Het was toen erg heet in de maand augustus en Ein Gedi was niet alleen verkoeling maar ook een oase van rust met her en der wat toeristen. Het moment om in die hete zomer in een verfrissende bron wat af te koelen staat nog in mijn geheugen gegrift.

Tegenwoordig is het een stuk drukker geworden en zal je waarschijnlijk niet zo snel in je eentje even lekker kunnen ontspannen in een bron. Met het mondiaal toenemende toerisme geldt dat wel voor meer populaire trekpleisters. Het geeft hiermee ook aan dat het veilig is om naar Israël af te reizen.

Foto’s: Robert Bye,  Joshua Sukoff

Ein Gedi waterval
Gazelle in Ein Gedi
Waterval Ein Gedi