Jeruzalem

De historische bezienswaardigheden zijn natuurlijk bijna verplichte kost tijdens een rondreis door de Israëlische hoofdstad. In deze bijzondere ‘stad van de vrede’, Ur Salem, proef je de historische rijkdommen die onlosmakelijk verbonden zijn met het geloof. Tijdens uw vakantie naar Jeruzalem kunt u deze eeuwenoude heiligdommen van de drie grote godsdiensten bewonderen.

De Klaagmuur

Misschien wel de bekendste plek in Jeruzalem is de Klaagmuur ook wel de Westmuur genoemd. Het is het enige tastbare overblijfsel dat herinnert aan de Joodse tempel. Hier ziet u in zwart gehulde Joden gepassioneerd, en vaak met een wiegende beweging, de gebeden uit de Torah bidden. In de kiertjes van de stenen zitten tal van gebedsbriefjes gepropt de zogenaamde  ‘kvittelchen’. U kunt dit zelf ook doen indien u wenst. Vanaf het tempelplein wandelt u over de oude straatstenen van de Via Dolorosa in de voetsporen van Jezus naar de Heilige Grafkerk. Miljoenen mensen bezoeken jaarlijks dit bijzondere bedevaartsoord, waar Jezus 2000 jaar geleden gekruisigd en opgestaan is.

Bij de Klaagmuur moet je echt zijn geweest.

Heilige Grafkerk

Te midden van de ommuurde oude stad in Jeruzalem ligt de de Heilige Grafkerk. Deze veelbezochte kerk wordt ook wel de ‘kerk van de opstanding’ genoemd. De Heilige Grafkerk van Jeruzalem staat dan ook op de plaats waar Christus begraven zou liggen. De kerk werd hier tijdens de kruistochten gebouwd aan het begin van de twaalfde eeuw en is sindsdien een belangrijk pelgrimsoord. Het huidige uiterlijk is echter grotendeels een erfenis uit de negentiende eeuw. Veel geweld en uiteindelijk een zware brand had de voorgaande oude kerk dusdanig veel schade berokkend, dat het deels herbouwd moest worden. De kerk is door de eeuwen heen door verschillende groeperingen beheerd. Uiteindelijk gebeurt dit door een zestal confessies in een gezamenlijk beheer. Dat deze confessies het niet altijd eens zijn met elkaar, is terug te zien aan het achterstallige onderhoud en bijvoorbeeld de houten trap schuin boven de ingang. Deze trap staat al sinds de achttiende eeuw hier en mag niet verwijderd worden zonder dat daar een onderlinge overeenkomst tussen de zes partijen over is bereikt. Veel bezoekers komen vooral naar de Heilige Grafkerk om de eeuwenoude graftombe te bewonderen waarvan men zegt dat Jezus Christus er begraven was voor zijn verrijzenis. Deze is te vinden in de rotunda van de Heilige Grafkerk.

De olijfberg

Ten oosten van Jeruzalem bevindt zich de berg ‘Har HaZeitim’, ook wel Olijfberg genoemd. De naam werd gegeven omdat er zoveel olijfbomen groeien. In de Bijbel wordt de Olijfberg beschreven als de plaats waar Jezus werd overgedragen aan de Romeinen en waarvandaan God alle overledenen tot leven zou wekken aan het einde der tijden. Behalve deze en andere verhalen is de Olijfberg ook een heilige plek waar veel invloedrijke personen begraven zijn, waaronder rabbijnen, profeten en andere heiligen.