Rondreis Israël

Het plannen van een rondreis door Israël is nog maar het begin van een onvergetelijk bezoek aan het Heilige Land. Dit kleine land is een van ’s werelds meest opwindende en diverse bestemmingen. Voor je vertrekt, wil je natuurlijk een aantal nuttige bronnen en herinneringen doornemen, helemaal als je voor het eerst naar Israël en het Midden-Oosten reist. Hier volgt een overzicht van visumvereisten, reis- en veiligheidstips, wanneer u moet gaan en andere zaken om u te helpen bij uw planning voor uw rondreis Israël.

Ronsreis Israël

Heeft u een visum nodig voor Israël?

Een visum is niet nodig voor een verblijf van maximaal 90 dagen, en voor een ‘rondreis Israël’ meer dan voldoende. Bij aankomst wordt een gratis bezoekersvisum voor die periode verstrekt. Ben je van plan om langer te blijven dan 90 dagen dan kun je contact opnemen met het Ministerie van Binnenlandse Zaken in Jeruzalem of bij een van de plaatselijke afdelingen van dit ministerie. Wat wel geldt, net als bij andere buitenlandse reizen, is dat u als bezoeker een paspoort moet hebben dat minimaal zes maanden geldig is vanaf de datum dat u het land verlaat.

Als u van plan bent Arabische landen te bezoeken na een bezoek aan Israël, vraag dan aan de douanebeambte bij het paspoortcontrolevenster op de luchthaven om uw paspoort niet af te stempelen, dit kan namelijk uw toegang tot die landen kan bemoeilijken. Als de landen die u na Israël wilt bezoeken echter Egypte of Jordanië zijn, hoeft u zich daar geen zorgen over te maken.

Wanneer te gaan

Voor bezoekers die de reis voornamelijk voor religieuze belangen maken, is elk moment van het jaar een goed moment om het land te bezoeken. De meeste bezoekers zullen bij het plannen van hun bezoek met twee dingen rekening willen houden: het weer en vakanties. De zomers, die over het algemeen worden beschouwd als van april t/m oktober, kunnen erg heet zijn met vochtige omstandigheden langs de kust, terwijl de winter (november t/m maart) koelere temperaturen met zich meebrengt, maar ook de mogelijkheid van regen.

Omdat Israël een Joodse staat is, kun je drukke reistijden verwachten rond grote Joodse feestdagen zoals pasen (Pascha), Loofhuttenfeest (Soekot) en Joodsnieuwjaar (Rosh Hashanah). De drukste maanden zijn meestal oktober en augustus, dus als u een van deze tijden gaat bezoeken, zorg er dan voor dat u ruim van tevoren met de planning en het reserveren van een accommodatie begint.

Shabbat en reizen op zaterdag

In de joodse religie is sjabbat, of zaterdag, de heilige dag van de week en omdat Israël een joodse staat is, kun je verwachten dat het reizen wordt beïnvloed door de landelijke viering van sjabbat. Alle openbare kantoren en de meeste bedrijven zijn gesloten op Sjabbat, die op vrijdagmiddag begint bij zonsondergang en op zaterdagavond eindigt.

In Tel Aviv blijven de meeste restaurants wel open, Treinen en bussen rijden bijna overal niet, of als ze dat wel doen, is het een zeer beperkt schema. Dit kan plannen voor dagtochten op zaterdag bemoeilijken, tenzij u een auto heeft. (Merk ook op dat El Al, de nationale luchtvaartmaatschappij van Israël, geen vluchten uitvoert op zaterdag of religieuze feestdagen). Zondag is daarentegen het begin van de werkweek in Israël.

Israël handhaaft een rookverbod op de meeste openbare plaatsen, dus zorg ervoor dat u vraagt naar aangewezen rookruimtes ​​en hier gebruik van maakt als u wilt roken.

Kosher blijven

Hoewel de meeste grotere hotels in Israël koosjer eten serveren, is er geen bindende wet en zijn veel restaurants in steden als Tel Aviv niet kosher. Dat gezegd hebbende, koshere restaurants, die een certificaat vertonen dat hun door het plaatselijke rabbinaat is verleend, zijn over het algemeen gemakkelijk te vinden door een hotelmedewerker te vragen of even te Googlen.

Veiligheid

De locatie van Israël in het Midden-Oosten is cultureel een fascinerend deel van de wereld. Helaas hebben maar weinig landen in de regio, diplomatieke betrekkingen met Israël. Sinds de onafhankelijkheid in 1948 heeft Israël zes oorlogen gevoerd, en het Israëlisch-Palestijnse conflict blijft tot op de dag van vandaag onopgelost wat betekent dat regionale instabiliteit een feit is. Reizen naar de Gazastrook of de Westelijke Jordaanoever vereist voorafgaande toestemming; er is echter onbeperkte toegang tot de steden Bethlehem en Jericho op de Westelijke Jordaanoever.

Het risico van terrorisme blijft overal een bedreiging. Maar omdat Israëli’s al langer het ongeluk hebben met terrorisme dan Nederlanders, hebben ze een cultuur van waakzaamheid ontwikkeld in veiligheidsaangelegenheden die sterker is verankerd dan de onze. Je kunt verwachten fulltime bewakers te zien buiten supermarkten, drukke restaurants, banken en winkelcentra , en zakcontroles zijn de norm dus kijk hier niet van op. Het duurt een paar seconden van de gewone routine, maar is een tweede natuur voor Israëli’s en na slechts een paar dagen zal het ook voor jou het nieuwe normaal zijn.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken classificeert een niveau 2-advies voor Israël, de Westelijke Jordaanoever en Gaza. Dit betekent wees voorzichtig in Israël vanwege terrorisme, maar raad een bezoek niet af. Sommige gebieden hebben een verhoogd risico. Hier het actuele reisadvies van de Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken

Het is voor burgers niet verstandig om naar Gaza te reizen vanwege terrorisme, burgerlijke onrust en gewapende conflicten en om reizen naar de Westelijke Jordaanoever te heroverwegen vanwege terrorisme, mogelijk gewelddadige burgerlijke onrust en de mogelijkheid van gewapende conflicten. Het is belangrijk om de website van overheid te controleren bij het maken van reisplannen.

Zoals altijd wanneer u op reis bent, is het een goede gewoonte om op de hoogte te blijven van het actuele nieuws. Israël is een fantastisch land voor uw onvergetelijke rondreis Israël. Ik wens u een mooie trip door dit historisch rijke land!